.

2009. ápr. 18.

«Ο γιός μου δεν μιλάει σχεδόν καθόλου Ελληνικά. Θα έλεγα ότι αυτό είναι ο καημός μου. Όμως…τον λένε Νίκο.»

Mondhatnám, csak cikkajánló ez, ezért erősen gondolkodtam, hogy írjam-e görögül, - dehát kinek írok én...? Odakint már biztos sokan olvasták ezt az interjút: Μία Ελληνίδα της Σμύρνης (Νίκος Γιαννόπουλος / Cosmo.gr 14/04/2009)
Na szóval, úgy éreztem, ez nekünk szól. Hihetetlen adat amúgy a 20 görög lakos Szmirnában - ezek szerint, akár Pécsen több görög él jelenleg, mint a görögség egy hajdani metropoliszában. Na és még mit találtam érdekesnek benne? Hát azt, hogy az általam címnek használt mondatok ellenére nekem átjött valami íz Samoglu asszony nyelvezetéből, amikor azt találta mondani: "Εγώ παντρεύτηκα Φραγκολεβαντίνο και στο σπίτι υπήρχαν πολλές γλώσσες." Hú mondom, biztos nem egy helyi eszperantót beszélnek a konyhában, hanem inkább valamelyik konkrét élő nyelvre gondolhatott, úgymint angol, francia vagy olasz. Dehát ha pl. α franciára gondolt, akkor a férje is az, tehát Γάλλος-t kellett volna mondania. Vagy náluk a francia is egy elterjedt nyelv máig? Itthon az angollal találkozunk többnyire a vegyes házasságokban, akkor is ha mondjuk egyik fél sem angol anyanyelvű. Nem tudom hát megfejteni a férj nemzetiségét, de nagyon tetszik ez a gyüjtőszó és kíváncsi lennék, hogy használnak-e olyat az idegen nyelvre, hogy Φραγκικά?
Mindenesetre rákerestem az interneten és hát épp a görög világ túlvégéből és vagy 600 évvel korábbról találtam is valamit. Na már megérte vájkálni - látjátok? És mint ott is olvasható, a mára már történelmivé érett Φράγκος megnevezés mellé a Ρωμαίος illik, ami az újgörögben Ρωμιός.
Ha nem voltam világos, akkor most mondhatjátok, hogy Μίλα ρωμέικα, παιδί μου!
Lehet, hogy nem is akartam mondani semmit, viszont azoknak, akiknek épp nincs a kezük ügyében szótár, begépelek néhány szócikket és búcsúzom: jó olvasást kívánok!

Φράγκος - Δυτικός Ευρωπαίος | ο του καθολικού δόγματος
Φραγκοκρατία - η χρονική περίοδος της κυριαρχίας των Φράγκων στις ελληνικές χώρες
(Φραγκο)λεβαντίνος - κάτοικος της Ανατολής με φράγκικη καταγωγή
Λεβάντες - ανατολικός άνεμος