.

2010. nov. 21.

ebookadta

ηλεκτρονικό σύστημα διανομής συγγραμμάτων

cosmo.gr 2010.10.19

Megzavart. Olvasgattam a friss híreket a telefonomon a buszon zötyögve. Mondom, elsőre megzavarodtam hogy most kinek a mit is? Persze ez a tipikus szóhiány esete. Na meg a témától való távolságé. Néhány kulcsszót nem ismersz vagy félreolvasol és padlón vagy. Hát akkor nehogy már, ezt kiteszem a blogba. Amúgy is a felsőoktatási káosz olyannyira görög és biztosan érdekli is képzelt olvasóimat. Aztán a káoszt a fejemben leküzdöttem és maradt egy… elektronikus jegyzet- és tankönyvrendelő rendszerrel támogatott felsőoktatás. Tyűha! Én már régen láttam egyetemet belülről, de mondjátok meg: van már nekünk itt ilyen? És akkor tényleg nem kell jegyzetelni? Mert azt mindig is utáltam. Vagy figyelek az órán vagy kapirgálok. Tudom, ma már van laptop. Odakint meg ez: “Εύδοξος”.

Akkor most nem vegyelemezve, csak így kulcsszómásoló iparosként végigvezetlek a cikk első részén, de ígérd meg, hogy elolvasod! (Ott van a böngésződ egy másik fülén, ha rákattintottál a címre). Menni fog.

διανομή συγγραμμάτων – jegyzetek biztosítása
έκρινε θετικό τον πρώτο απολογισμό της λειτουργίας τουpozitívan vonta meg működésének első mérlegét
απλούστευση - egyszerűsítés
επίσπευση - meggyorsítás
την παραμονή ή ακόμη και κατόπιν της διενέργειας των εξετάσεων – a vizsgák lebonyolítása előtti napokban vagy már csak azután
εκδότης - kiadó
προμηθεύεται igényel, kap
υποβάλει τα απαραίτητα στοιχεία – megadja a szükséges adatokat
γνωστοποιεί - közread
σημεία διανομής – átvételi pont/hely
mondd szépen: διαθέσιμα αποθέματα – rendelkezésre álló készlet
απαιτούνται - szükségesek
most mondd szépen: διαθεσιμότηταelérhetőség, szabad készlet
σε πραγματικό χρόνοvalós időben
ταχεία αποτίμηση και πληρωμή – gyors árkalkuláció és fizetés
εκτελεσθέν έργο (birtokosban εκτελεσθέντος έργου) – elvégzett munka
διατηρεί το δικαίωμαfenntartja a jogot
παραλαβή των αντίστοιχων Συγγραμμάτωνmegfelelő jegyzetek átvétele (hogy minek megfelelő, az 2! sorral feljebb van a cikkben juhéjj és egyben sziasztok).