.

2009. febr. 23.

Greeklish

Az előző post-ban más nevében tett ígéretemhez híven íme a modern görög írás egy sajátságos formája: a greeklish, pontosabban annak rövid és lényegretörő bemutatása Nikosztól:

Ο όρος greeklish προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων greek και english και δεν θεωρείται γλώσσα, διάλεκτος ή αργκό αλλά ένας τρόπος γραφής ελληνικών λέξεων με λατινικούς χαρακτήρες. Συνδέεται με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και εξυπηρετεί ανάγκες γραπτής επικοινωνίας όταν δεν υπάρχει ελληνικό πληκτρολόγιο. Τα greeklish τα βλέπουμε αποκλειστικά σε μηνύματα SMS, e-mail, σε chat και στα forum του διαδικτύου (internet). Οι λόγοι που οδηγούν τους χρήστες της ελληνικής να γράψουν σε greeklish είναι οι παρακάτω:

  • Το κινητό τους ή ο υπολογιστής τους δεν έχει ελληνικούς χαρακτήρες στο πληκτρολόγιο και δεν έχουν άλλη επιλογή.
  • Επειδή χρησιμοποιούν και άλλες γλώσσες (με λατινικούς χαρακτήρες) συγχρόνως με την ελληνική, προτιμούν τη χρήση των greeklish για να αποφύγουν τη χρονοβόρα αλλαγή χαρακτήρων στο πληκτρολόγιο.
  • Δεν είναι σίγουροι για την ορθογραφία τους και προτιμούν την ασφάλεια των greeklish όπου οι κανόνες ορθογραφίας είναι πιο χαλαροί.
  • Το κινητό ή ο υπολογιστής του αποδέκτη του μηνύματος δεν αναγνωρίζει ελληνικούς χαρακτήρες άρα ο αποστολέας πρέπει να χρησιμοποιήσει greeklish για στείλει το μήνυμα του.
  • Τα greeklish γράφονται πιο γρήγορα και επιτρέπουν την κωδικοποίηση και τη συντόμευση των λέξεων.

Τα greeklish μπορεί να ακολουθούν την ορθογραφία των λέξεων (οικογένεια – oikogeneia) ή τη φωνητική αποτύπωση των λέξεων (οικογένεια – ikogenia). Συνήθως οι χρήστες χρησιμοποιούν ένα μικτό σύστημα ορθογραφίας και φωνητικής (άνθρωπος – anthropos). Τα δύσκολα γράμματα (θ, χ, ψ, ξ) μεταγράφονται στα greeklish με διάφορους τρόπους, ανάλογα τη φαντασία του χρήστη (8, th, h, x, ps, x, ks)

Paliotera h xrisi ton greeklish itan anagkaia gia tin apotelesmatiki epikoinonia sto diadiktio kai sto kinito. Simera omos, ola ta leitourgika programmata ton ypologiston kai polla kininta prosferoun ypostirixi ellinikwn haraktirwn ara h hrisi ton ellinikon prepei na protimatai giati einai pio eykolh stin anagnosi kai aisthitika kalyteri.


Συνδέσεις στο διαδίκτυο για τα greeklish

1 megjegyzés:

  1. Για δέστε ένα πολύ καλό παράδειγμα, έχει και πλάκα. 326 σχόλια κάτω απ'αυτό > http://www.youtube.com/watch?v=PZRzRkVt-4c

    VálaszTörlés