.

2009. szept. 19.

Βαρέα και ανθυγιεινά

A nyáron ötlött a szemembe az alábbi cikk:
Τέλος καλοκαιριού η λίστα βαρέων και ανθυγιεινών (EΘΝΟΣ)
Hát igen, nyáron egy ilyen cím láttán úgy gondoljuk, nehéz és egészségtelen lenne ennek elolvasása és eltesszük későbbre. Ha már ők is csak nyár végére ígérik a listát... Most sem gondolom, hogy a kevésbé gyakorlottak végigolvasnák az egészet, de ha átrágjuk magunkat a címen, akkor talán nem lesz olyan ijesztő.
1. Τέλος καλοκαιριού
Ne keresd a többi részét. Amit látsz, az a tankönyv szerint "nyár vége". Ugyanakkor tudjuk, hogy bizonyos esetekben időhatározásra elégséges lehet a tárgyeset is. Mindazonáltal a névelők és ezáltal a prepozíció elhagyásával itt ugyanúgy operál a sajtónyelv, mint amikor azt mondja pl. hogy "...ήδη έχει υπογραφεί διακρατική συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα, Τουρκία και Ιταλία." Mintha a görögben kötelező névelős tulajdonnevek címkévé alakulnának. De ezt már a web2 előtt kitalálták, gondoljunk a legemlékezetesebb és gyakori pédaként felhozott πάμ' πλατεία esetére, amiből aztán lett πάμε bármi.
Egyszóval itt is rögtön fordíthatjuk: Nyár végére.
2. βαρέων και ανθυγιεινών
Nem esünk pánikba, megkeressük a szövegben a hiányos birtokos szerkezet elveszett darabját, ott is van csak cifrázva: Επιτροπή των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ).
A nehéz és veszélyes foglalkozásoknak külön bizottsága van kérem! De értem én, mert a sajátját mindenki annak tartja, úgyhogy kell valaki, aki meghúzza a határt.
A melléknevekre visszatérve - önmagukban is rémisztőek, de csak annyi a titok, hogy a βαρέα, βαρέων -t a Βαρύς -nál kell keresni a szótárban, az ανθυγιεινός -ban pedig egyszer lelkesen meg kell számolni az i-ket, hogy összeálljon a kép. Szóval kemény dolgok ezek. De őszintén azért is lepődtem meg a kifejezésen, mert nekem teljesen máshonnan rémlett. Kis keresgélés után rá is találtam a zenei gyűjteményemben erre az albumra, mely egy hamisítatlan "λαϊκό". Bele is lehet hallgatni a jútubon.
S hogy a lista elkészült-e azóta? Aki akar, járjon utána...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése